Sağlık Raporu Nedir?

Sağlık raporu pek çok durumda ihtiyaç duyulan bir belgedir. Bu belgeyle kişilerin sağlıklı oldukları kanıtlanmış olur. Kişilerin sağlıklı olduklarını kanıtlamaları için iş başvurularında, evlilik öncesinde, askerlik öncesinde, üniversite kaydı sırasında, spor lisans başvuruları esnasında, silah ruhsatı alma sırasında ve daha pek çok durumda sağlık raporu talep edilebilir. Bir tür tıbbi belge olan bu raporu alabilmek için sağlık kurumlarına gidilmeli ve gerekli muayeneler yapılmalıdır.

Sağlık raporu kişinin sağlık durumunu göstermektedir ve hangi amaçla talep edildiğine göre raporun alınabileceği kurumlar, rapor ücretleri, gerçekleştirilecek muayeneler farklılık gösterir. Umut Polikliniği olarak Afyon sağlık raporu alanında uzun yılların bilgi, birikim ve deneyimiyle faaliyet gösteriyor, modern tıbbın bütün imkanlarını uygulamayı başarıyoruz. Uzman doktor kadromuz, röntgen ekipmanlarımız, laboratuvarımız ve tedavi edici hizmetlerimiz yanında her türlü koruyucu sağlık faaliyetlerimizle de hizmet veriyoruz. Sizlere güvenilir sağlık hizmetleri sağlamak amacıyla kendimizi sürekli geliştiriyor, donanım ve ekipman açısından her zaman dünya standartlarında sağlık hizmetlerini Afyon’da ayaklarınıza getiriyoruz. Sizden istenen bütün tahliller, muayeneler, testler sonucunda ihtiyacınız olan sağlık raporlarına sahip olmanızı sağlıyoruz.

Sağlık Raporu Kimlerden Talep Edilir?

Sağlık raporu yetkili doktorlardan alınabilir. Muayenelerle kişinin akıl, beden sağlığı gibi unsurların yerinde olup olmadığı saptanır. Kimi sağlık raporları tek bir doktor tarafından verilebilirken kimi raporlar bir heyet tarafından verilebilir.

Kişi sağlık raporu almak için bir dilekçe ile ilgili sağlık kurumuna başvuruda bulunur ve ardından kendisine verilen çizelge ile çizelgedeki doktorlara tek tek muayene olması, istenen tahlilleri laboratuvara vermesi gerekir. Eğer tarafınızdan istenen sağlık raporu heyet raporu şeklindeyse heyet her gün toplanmaya bilir. Bu durumda gerekli muayenelerinizi olsanız da heyetin toplanma gününü beklemeniz gerekecektir.

Afyon’da sağlık raporu alınabilecek yerlerin sayıları sınırlıdır. Üstelik çoğu zaman sağlık raporlarının teslimi için kısa bir süre verilir ve verilen süre içinde muayenelerinizi olmanız, tahlillerinizi yaptırmanız, testlerinizi vermeniz ve bütün bunların sonuçlarının da çıkması gerekir. Bu durumda Afyon sağlık raporu ihtiyaçlarınızı en hızlı karşılayabileceğiniz yeri tercih etmeniz gerekir. Polikliniğimiz tam teşekküllü yapısı ve 7 gün, 24 saat hizmet vermesi sayesinde sağlık raporlarını en hızlı ve en güvenli şekilde hazırlamakta, kısa sürede teslim edeceğiniz kuruma sunmanıza olanak tanımaktadır.

Yukarda da belirttiğimiz gibi pek çok nedenle sağlık raporu almak isteyebilirsiniz. En fazla sık karşılaşılan sağlık raporu alma gerekçesiyse işe girişlerde olmaktadır. İşe giriş öncesi sağlık raporu alınması zorunludur ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Sağlık Hizmetleri başlıklı 15. Maddesinde açıkça belirtilmektedir.

İşe giriş öncesi sağlık raporu alınması yükümlülüğü yasa gereği öncelikle işverene tanınmıştır. İşverenler de bu nedenle çalışanlarını işe başlatmadan önce mutlaka sağlık raporu talep eder, bunları işyeri hekimlerine kontrol ettirirler.

İşe giriş sağlık raporunun alınması çeşitli hallerde gereklidir ve bunların tamamında yeniden rapor alınmalı, sağlık tetkikleri yapılmalıdır. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Çalışanların ilk işe girişlerinde,
  • Çalışanların iş değişikliklerinde,
  • İş kazası, meslek hastalığı, bulaşıcı hastalık gibi sağlık nedenleriyle işe ara verilmesinde.

Sağlık Raporu Hangi Tetkikleri Kapsar?

En çok merak edilen konulardan birisi de sağlık raporunda istenen tetkiklerin neler olduğudur. Bu konuda uygulanacak tetkikler raporun kim tarafından, hangi amaçla istendiğine göre değişebilir. Kapsamlı bir sağlık raporunda biyolojik, fizyolojik, radyolojik, biyokimyasal ölçümler talep edilebilmektedir.

Uygulanacak testler ve ölçümler kişinin çalışacağı pozisyona, faaliyet göstereceği alana, yapacağı işe göre kişide işe bağlı hastalıkların gelişme analizini yapmaya yarar. Genellikle de şu muayeneler talep edilir:

  • Akciğer grafisi: Akciğer filmi adı da verilen uygulama sayesinde göğüs duvarıyla alakalı pek çok teşhisi yapmaya yarar. Göğüs boşluğunda yer alan bütün yapıların incelenmesini kapsar. İş güvenliği açısında altı ayda bir akciğer tahlillerinin yenilenmesi talep edilir.
  • İşitme testi: Her iki kulağın ince ve kalın sesleri duyabilme seviyesi ölçülür. Hastanın işitme düzeyinin normal olup olmadığı tespit edilir.
  • Görme testi: Kişinin görme yetisi kontrol edilir.
  • Kan değerleri tahlili: Hastadan alınan kana hematolojik, biyokimya ve hepatit tahliller uygulanır.
  • İdrar tahlili: İdrarın incelenmesiyle idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları, diyabet gibi pek çok hastalık tespit edilebilir.
  • Solunum fonksiyonları testi: Bu testte kişinin solunum sıkıntısı yaşayıp yaşamadığı, solunum değerleri test edilir.
  • Portör muayeneleri: Bu test gıda sektöründe, kreşlerde, yuvalarda çalışanlar için zorunludur.

Umut Polikliniği olarak bütün bu tahliller ve daha fazlasını başarıyla uyguluyor, kaliteli, güvenilir sonuçlarla hizmet vermeye devam ediyoruz.