preloader

Cerrahi Sünnet İşlemi

 Cerrahi Sünnet İşlemi

Cerrahi Sünnet İşlemi
Cerrahi sünnet işlemi sırasında penisin başını kaplayan üst derinin yani prepisyumun (sünnet derisi olarak da bilinir), uygun ekipman kullanılarak kesilmesidir. Doğumdan hemen sonra, her yaşta sünnet işlemi gerçekleştirilebilir. Tıbbi olarak bunu engelleyen hiçbir sebep olmamasına rağmen, özellikle 2-6 yaş arasındaki erkek çocuklarda uygulanması tavsiye edilmez. Bu yaşlarda kendi vücudunu tanımaya başlayan çocuk, özellikle penisi konusunda daha hassas ve koruyucu olabileceği için, bu yaşta gerçekleştirilebilecek olan sünnet işlemi, çocuğun ruh sağlığında, hayatı boyunca taşıyacağı sorunlar yaşamasına yol açabilmektedir.
Bundan dolayı doktorlar çocukların doğumun ardından, çocuk hastaneden ayrılmadan veya çocuk 6 yaşını doldurduktan sonra, mümkünse okula başlamadan önce cerrahi sünnet işlemi uygulanmasını tavsiye etmektedirler. Operasyonun yeni doğana yapılmasının birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemlisi hiçbir şey hatırlamayacağı için psikolojik travma yaşamayacak olmasıdır. Diğer avantajlar ise, yeni doğan bedeninin kendini çok hızlı yenilemesi sebebiyle, iyileşmenin birkaç gün içerisinde gerçekleşmesidir.


Neden Sünnet İşlemi Yapılmalı?
Cerrahi sünnet işlemi halk arasında genellikle İslam ve Musevilik ile ilişkilendirilse de birey sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayatı olması ve üroloji ile ilgili yaşayabileceği potansiyel problemleri engellemek için etkili bir operasyondur.
Sünnet işleminin faydaları;
Üriner enfeksiyon ve türevi rahatsızlıkların oluşmasını engeller. Yaş gençleştikçe azalma oranı artar, sünnet yapılmış yeni doğan çocuklarda, yapılmamış çocuklara göre 10 kat daha az görülür.
Cerrahi sünnet işlemi geçiren erkek çocuklar penis kanserine yakalanma riskinden tamamen kurtulur.
Prepisyum kaynaklı sağlık sorunları, iltihaplanma, deri darlıkları gibi hastalıkların oluşması engellenir.
Bu faydalarına rağmen, sünnet vücuda yapılan bir müdahaledir ve bazı sağlık riskleri barındırmaktadır. Cerrahi sünnet işlemi sırasında en fazla görülen komplikasyonlar;
Aşırı kanama,
Ağrı ve sızı,
Ödem,
Enfeksiyon olarak sıralanmaktadır.
Tecrübeli bir doktor, aşırı kanama durumunda hızlıca müdahale ederek durumu kontrol alabilmektedir. Ağrı ve sızı cerrahi sünnet işlemi ardından görülmesi beklenen bir durumdur ve ağrı kesicilerinde yardımıyla, çocuğun bünyesine göre 2-3 saat arasında dinmesi beklenir. Ödem de beklenen bir komplikasyondur. 5-6 gün içerisinde ödemin kendiliğinden inmesi normal olarak kabul edilmektedir. Enfeksiyon belirtileri kendisini hemen göstermez. Genellikle inatçı ateşle kendini gösterir. Birçok durumda bağışıklık sistemi yeterli gelmektedir ancak ateş inmiyor veya yükselmeye devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilmektedir.
Bundan dolayı sünnet işleminin bu operasyon için özel hazırlanmış ortamlarda, profesyonel doktorlardan oluşan ekibimiz tarafından gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz.
Sünnet Sırasında Yaşanabilecek Ciddi Komplikasyonlar ve Çözümleri
Uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmeyen sünnet operasyonlarında çeşitli komplikasyonlar çıkma ihtimali çok yüksektir. Bazıları kolayca düzeltilebilen, tedavi edilebilen bu durumlardan bazıları ise çok ciddi operasyonlar gerektirebilmektedir. Bunlar;
Peniste estetik bozukluklar,
Prepisyumun (sünnet derisinin) tamamının alınamamasıyla işlemin yarım gerçekleşmesi,
Penis başının kesilmesi,
Peniste eğriliğe yol açabilecek hatalar,
İdrar yolunun yer değiştirmesi veya darlık meydana gelmesi en sık görülenlerdir.
Bu komplikasyonlar kişinin sağlığını etkileyeceği kadar, kendisinin ve partnerinin cinsel hayatını da etkilemekte ve kalitesini düşürmektedir ve hızlıca uzman ekipler tarafından bizim gibi profesyonel donanıma sahip polikliniklerde müdahale altına alınmalıdır. Düzeltilmeyen, tedavi edilmeyen durumlarda bireyin ömür boyunca psikolojik ve ürolojik rahatsızlıklar çekeceği ön görülmektedir. Özellikle estetik olarak görülebilen bozukluklar, ergenlik ve ardından evlilik çağına gelen erkekler için ciddi sıkıntılar oluşturabilmektedir.
Biz Özel Umut Polikliniği olarak uzman doktor kadromuz ve en son teknolojiyle donatılmış mobil operasyon araçlarımızla Afyonkarahisar içinde ve bağlı bütün ilçe, kasaba ve köylerde sünnet operasyonlarını hijyenik bir ortamda, güvenle ve acısız olarak gerçekleştiriyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir